Monday, August 10, 2009

Yenilenebilir enerji - sinema


Bu filmi kaçırmayın


Who Killed The Electric Car? / Elektrikli Arabayı Kim Öldürdü?

Hikayemiz salt bir arabanın hikayesi olmaktan çok öte. Amerika’nın 20. yüzyıldan çıkmakta bu kadar zorlanmasının ve benzine olan bağımlılığını kıramamasının nedenlerini ortaya seriyor. Üretilen en hızlı ve en basit kullanımlı arabalardan biriydi. 1996’da General Motors tarafından piyasaya sürülen EV1 adlı araba sadece elektrik ile çalışıyordu, hiçbir emisyonu yoktu ve Amerikan teknolojisini otomotiv endüstrisinin en başına taşımıştı. Silecek suyunun değiştirilmesi ve rot-balans ayarının kontrolü dışında hiçbir bakım gerektirmeyen EV1’i kullanma şerefine ulaşmış şanslı kişiler ona vuruluyor ve bırakmak istemiyordu.

Peki GM neden EV1 elektrikli araba filosunu Arizona çölünün ortasında hurdaya dönüştürdü? Araba yapımcılarının iddia ettiği gibi tüketici talep azlığından mı, yoksa başka kuvvetli etkenler mi vardı? Elektrikli Arabayı Kim Öldürdü? EV1’in yaşamı ve esrarengiz ölümünü inceliyor; doğumu ile dalga dalga gelişen ekonomik ve kültürel etkisini, büyük şirketler ve hükümet nezdinde nasıl bir yankı yarattığını sarsıcı sonuçlarıyla araştırıyor.



Yönetmen hakkında



GM arabasına el koymadan önce 1998-2003 arasında Chris Paine bir EV1 kullanıcısıydı. Elektrikli Arabayı Kim Öldürdü? Paine’in ilk uzun metraj belgeseli. Film yönetmeni olmadan önce Internet Outfitter isimli pazarlama ve özel yazılım programları üreten bir şirketin kurucusuydu. Aynı zamanda Mondo-tronics isimli robotik gelişim şirketinin kurucularından. Eylemci olarak 1980’lerde anti-nükleer hareketin içinde yer aldı.

No comments:

Post a Comment